Wanita Menghampiri Umur 50-an Wajib Baca

Jangan biarkan situasi meragut keceriaan anda!

Apabila seseorang wanita mencecah umur 50an, perkara yang mejadi topik perbualan adalah bagaimana cara terbaik menghadapi gejala pengurangan penghasilan hormon atau dari sudut istilahnya adalah menopaus. Pelbagai perubahan akan berlaku yang banyak mengubah kehidupan dari segi emosi, penampilan, selera makan, waktu tidur, keinginan seksual dan banyak lagi.

Perimenopause berlaku beberapa tahun sebelum menopaus. Sering kali anda akan mengalami beberapa gejala menopaus yang biasa. Kerana perimenopause sering berlaku sementara kita masih mempunyai ‘period’ yang boleh menyebabkan kita keliru.

Perimenopause, juga dikenali sebagai peralihan menopause atau climacteric (tempoh kritikal), berlaku lebih dari beberapa tahun sebelum menopaus. Menurut Persatuan Menopaus Amerika Utara, perimenopause boleh bertahan selama 4 hingga 8 tahun.

Bagi kebanyakan daripada segalanya tentang Peri. Pertimbangkan tujuh langkah berikut yang mungkin membantu. Menopaus adalah salah satu daripada kepastian dalam hidup untuk wanita jadi, jika anda mempunyai peluang, persiapkan diri untuk mengahdapinya – secara mental dan fizikal.

Rajah berikut merupakah rumusan ringkas fasa menopause seseorang wanita,

Berapa umur menopaus berlaku?

Gejala seseorang itu sedang menuju menopaus biasanya bermula pada pertengahan 40-an yang dipanggil perimenopause. Pada peringkat ini gejala mungkin ringan. Pada lewat 40-an, sekitar 70% daripada wanita akan melihat beberapa perubahan fizikal dalam dan suhu badan. Mereka juga mungkin mengalami beberapa masalah psikologi seperti kebimbangan, pemikiran bercelaru, kurang daya ingatan atau rendah keyakinan diri.

Pentingnya seseorang wanita memahami fasa menopause dan cara untuk menghadapinya

Bagi kebanyakan daripada wanita fasa Peri amatlah kritikal. Menopaus adalah salah satu daripada kepastian dalam hidup untuk wanita jadi, jika anda mempunyai peluang, persiapkan diri untuk menghadapinya – secara mental dan fizikal.

Apakah gejala menopaus yang paling biasa?

Gejala yang paling biasa dikaitkan dengan perimenopause dan menopaus adalah seperti berikut. Anda perlu kenalpasti tanda-tanda ini untuk mencari kaedah yang anda selesa untuk atasi.

 1. Tempoh & perubahan Haid yang tidak teratur
 2. Panas Badan (Hot flushes)
 3. Berpeluh malam
 4. Susah unutk tidur (Insomnia)
 5. Keletihan
 6. Kebimbangan, perubahan mood dan kemurungan
 7. Kehilangan keyakinan, perasaan rasa disisihkan
 8. Perubahan dalam libido atau daya tarikan seksual
 9. Kenaikan Berat badan
 10. Kulit kering
 11. Kekeringan faraj
 12. Peningkatan PMS
 13. Sukar Tahan Kencing
 14. Sengal dan sakit di otot dan sendi


Menghadapi Situasi Pengurangan Pengeluaran Hormon dan Cara Mengimbanginya

Apabila pengeluaran hormon dalam ovari kita semakin berkurangan, badan kita direka untuk menghasilkan estrogen, progesteron dan testosteron, di bahagian lain di dalam badan. Sebagai contoh, estrogen, progesteron, dan androgen dihasilkan dalam kelenjar adrenal, lemak badan, kulit dan otak.

Mengikut sumber perubatan sekitar 10% wanita di Ireland yang mengalami gejala yang sukar akan memerlukan rawatan perubatan lanjut. Walau bagaimanapun majoriti tidak akan memerlukan rawatan ini. Sekiranya gejala seperti ‘hot flushes’  dan berpeluh malam menjadi sangat merimaskan, rawatan HRT mungkin memberi kelegaan kepada sesetengah wanita. 

Bagi kebanyakan kita, gejala boleh diuruskan melalui perubahan gaya hidup seperti mengamalkan diet dan nutrisi seimbang, mengambil senaman dan belajar untuk berehat. Gejala sukar dapat dikurangkan dengan menggunakan rawatan alternatif dan terapi percuma seperti akupunktur, homeopati, refleksologi dan naturopathy.

Buletin Wanita, Ogos 2018

Pertimbangkan 7 Langkah Berikut yang Mungkin Membantu

1. Menguruskan Berat Badan Anda

Ketahui berat badan yang sesuai untuk fizikal anda dan cuba untuk mencapai dan mengekalkannya.

2. Jadualkan Senaman

Ambil senaman sekurang-kurangnya 5 kali seminggu untuk kekal sihat dari segi mental dan fizikal. Jika anda tidak berolahraga secara rutin mula perlahan-lahan dan bina stamina anda secara beransur-ansur. Pastikan anda memasukkan senaman berat badan secara tetap dalam rutin anda. Berjalan kaki yang pantas adalah hebat. Berbasikal dan berenang sangat baik untuk kesihatan kardiovaskular tetapi tidak sebaik galas berat badan.

You can change the amount of columns in your galleries by dragging a slider in the block inspector in the sidebar.

3. Jika Anda Merokok, Sekarang Adalah Masa Untuk Berhenti!

Memang diakui sukar untuk berhenti terus. Jika ada mereka di luar sana mampu, kenapa tidak anda. Fikirkan kesihatan anda.

4. Usahakan Kualiti Tidur yang Baik

Dapatkan lebih banyak tidur dan cuba untuk membangunkan tabiat tidur yang kerap – pastikan telefon bimbit dan TV diletak luar dari bilik tidur dan jadikan bilik tidur anda tempat perlindungan tenang dengan cahaya penuh pada waktu malam. Sekiranya anda mempunyai masalah tidur, elakkan kafein. Gantikan dengan teh daun zaitun, mengamalkan rutin tidur biasa dan berehat secara beransur-ansur. Pilih sesuatu yang anda suka – mandi lavender, novel romantis, sesuatu yang menenangkan anda.

Tidur yang cukup dan berkualiti amat penting

5. Terapikan Diri Anda

Cari beberapa terapi semula jadi dan rawatan yang anda dapati berguna dan melepaskan tekanan. Atau cari terapi baru contohnya. yoga, kesedaran, Feldenkrais atau akupunktur.

6. Dapatkan Sokongan dan Luahkan Keresahan

Ada orang mendengar dan merasai situasi yang sama amat membantu

Sertai talk dan perbincangan yang memberi inspirasi dengan pakar yang berkaitan atau kumpulan-kumpulan kecil yang berkongsi situasi yang sama.

7. Amalakan Tabiat Pemakanan yang Baik

Banyak di antara kita yang kekurangan zat di pperingkat pertengahan umur – berunding dengan dietitian dan lihat bagaimana pemakanan yang sesuai diamalkan untuk membantu situasi kekurangan penghasilan hormon. Pastikan diet anda seimbang dengan banyak sayur-sayuran, buah-buahan, protein pada setiap hidangan dan banyak keseluruhan untuk memastikan gula darah dan hormon seimbang melalui pemakanan yang tinggi antioksidan.

Extra Virgin Olive Oil antara salah satu makanan (lemak sihat) yang kaya dengan antioksidan dapat membantu anda menstabilkan situasi kekurangan penghasilan hormon.

J

Minyak zaitun yang asli dan berkualiti tinggi telah dikaji dengan baik di mana ia mengandungi bahan-bahan anti-keradangan, antioksidan dan pelbagai makronutrien yang baik untuk kesihatan jantung. Minyak zaitun asli juga berkhasiat dalam merendahkan kadar keradangan, penyakit jantung, tekanan, dementia dan juga obesiti.

Namun, dengan semua kebaikan tersebut, anda perlu ingat bahawa tidak semua minyak zaitun itu dihasilkan sama  bahkan tidak semua minyak zaitun asli yang didakwa itu memiliki khasiat yang sebenarnya!

Minyak zaitun dihasilkan daripada buah daripada pokok zaitun secara semula jadinya kaya dengan asid lemak yang sihat. Terdapat beberapa jenis minyak zaitun di pasaran hari ini termasuklah minyak zaitun asli dan yang biasa namun, kajian telah menunjukkan bahawa minyak zaitun yang asli (extra virgin) ini lebih kaya dengan khasiat berbanding jenis yang lain.

Olivie Ultra Pop merupakan kombinasi pohon zaitun yang memerikan khasiat maksimum dalam membekalkan khasiat kepada tubuh.

Dessert Pearl & Minyak Zaitun Extra Virgin Olivie Plus 30x Kaya Dengan Antioksidan Membantu Mengatasi Simptom

Peri Menopause

hj. Firdaus

Hargailah diri anda. Menghampiri menopause bukanlah sesuatu yang menakutkan. Namun ianya bergantung kepada fizikal dan mental kita untuk menguruskan dan menyesuaikan diri mengahadapinya.


“It’s not the ending of your joyful life, we just need to be ready”

👋

Berita Baik Buat Wanita Yang Pentingkan Penampilan Wajah Anggun Jelita dan Sihat

Berita Baik Buat Wanita Bijak Seperti Anda!

Anda ingin tampil jelita tetapi runsing tentang produk kecantikan timbang kilo dipasaran?
Inginkan berat badan ideal dan juga tubuh yang sihat?

Rasailah khasiat dari pohon zaitun.

Ekstrak daun zaitun berasal dari daun pohon zaitun. Ia mengandungi bahan aktif yang dipanggil oleuropein. Nutrien ini dianggap menyumbang kepada sifat anti-radang dan antioksidan ekstrak daun zaitun.

Anda mungkin pernah mendengar bagaimana diet Mediterranean dikaitkan dengan penurunan penyakit kronik, terutama penyakit kardiovaskular. Hal ini dikira disebabkan oleh fokus pada minyak zaitun, daun, dan buah-buahan dalam diet. Ia digunakan sebagai ubat tradisional selama berabad-abad di negara-negara seperti Greece, Maghribi, dan Tunisia.

Kini Olive House tampil dengan gabungan antara minyak zaitun dan ekstrak pohon zaitun yang dikenali sebagai – Olivie Ultra Pop.

 

Olivie Plus 30x dalam bentuk minyak hasil dari buah zaitun. Ianya merupakan sumber lemak sihat (good fat) yang merupakan keperluan tubuh samada untuk penjagaan kesihatan mahupun mengatasi sesuatu masalah. Ianya istimewa dengan kelebihan 30x ganda antioksidan berbanding minyak zaitun biasa.

Olivie Power Up pula diperbuat dari buah, ranting & daun zaitun. Menggunakan teknologi dari Jepun untuk terhasilnya bebola “pearl”. Mengandungi khasiat antioksida yang berlipat kali ganda iaitu hampir menyamai khasiat dari 10 Liter minyak zaitun biasa disamping manfaat nutrisi lain yang datang dari daun, ranting dan buah tersebut. Direndam dalam minyak zaitun extra virgin biasa bagi memastikan tidak terdedah kepada udara dan mencegah oksidasi.

 

1 sudu besar Olivie Plus 30x = 30 x ganda khasiat berbanding minyak zaitun biasa.
1 sudu teh Olivie Power UP = 10 Liter khasiat dalam minyak zaitun biasa.

100% Semulajadi dan Organik:
OLIVIE PowerUp secara semulajadi diperoleh daripada zaitun tanpa menggunakan aditif atau pelarut.

Bahan-bahan:
Ekstrak pokok zaitun organik yang diperakui (Olea europea L), minyak zaitun yang disahkan organik, first cold pressed.

Bebas dari:
Gluten, gandum, tenusu, ragi, gula, rasa buatan, pemanis, konservatif, bahan tambahan warna

Ultra-Pop merupakan kombinasi yang mantap antara Olivie Plus 30x & Olivie Power Up dari segi keperluan nutrisi yang memberi manfaat untuk:

 • Membakar lemak (fatburner) – membantu turunkan berat badan disamping diet yang betul.
 • Menurunkan paras LDL (kolestrol tidak baik) dan trigeliserida (menghalang deposit kolestrol pada dinding salur darah yang menyebabkan atherosklerosis)
 • Membantu atasi simptom menopause
 • Menjana tenaga dalaman lelaki
 • Membantu lebih cergas dalam menjalani kehidupan seharian
 • Membantu atasi masalah kronik

 

Minyak zaitun Olivie PLus 30x & Power Up apabila dimakan bersama akan memberi manfaat kepada kesihatan tubuh secara menyeluruh. Selain dari makan, set ini amat bermanfaat untuk kecantikan wajah. Amalkan setiap kali sebelum tidur dengan melenyekkan 10 biji Olivie Power Up dan meratakan pada wajah. Pasti memberi kesan yang sangat menakjubkan untuk kulit lembut, halus serta menyerlahkan keanggunan anda. Dan paling penting ianya adalah semulajadi.

Dapatkan segera dan rasai khasiat maksimum dari pohon zaitun untuk kesihatan dan kecantikan anda.

Semak senarai pengedar berhampiran dengan anda. [klik di sini]

Maklumat lanjut tentang Ultra Pop [klik di sini]


Hj. Firdaus.

limau-dalam-air-black-bg-795x447

Diet Untuk Kencing Manis

Apakah diet untuk kencing manis? Dalam artikel ini Aafiyat Lifestyle menyediakan senarai ringkas pemakanan yang perlu dielak dan juga yang terbaik untuk pesakit kencing manis.

Kebanyakan kita beranggapan bahawa pesakit kencing manis perlu mengurangkan makanan manis yang dihasilkan daripada gula ringkas. Secara asasnya, makanan yang manis dapat meningkatkan paras gula dalam darah dengan cepat berbanding makanan yang berkanji.

Perkara ini sememangnya benar jika makanan manis diambil secara terus, akan tetapi jika makanan manis diambil bersama makanan seimbang yang tinggi serat, kadar peningkatan gula dalam darah dapat diperlahankan.

Ada pendapat menyatakan jenis kategori karbohidrat dapat memberi kesan berbeza terhadap paras gula dalam darah. Namun begitu, kebanyakan pakar menyatakan bahawa bukan jenis kategori karbohidrat yang perlu diberi tumpuan.

Sebaliknya, apa yang penting ialah jumlah keseluruhan karbohidrat yang diambil. Ini kerana jumlah karbohidrat yang diambil memberi kesan lebih ketara terhadap perubahan paras gula dalam darah dan bukannya jenis korbohidrat (karbohidrat) itu sendiri.

Makanan yang Perlu Dijauhi oleh Pesakit Kencing Manis

Donuts Sprinkles

Makanan yang tinggi dengan Lemak

Lemak terbahagi kepada dua jenis, iaitu lemak tepu dan lemak tidak tepu. Bagi pesakit diabetes, pengambilan lemak perlu dikurangkan terutama lemak tepu. Sumber lemak tepu biasanya didapati daripada haiwan. Contoh lemak tepu ialah daging berlemak, susu, keju dan mentega.

Ada juga lemak trans (trans fat) yang sangat bahaya kepada kesihatan. Pengambilan lemak trans boleh meningkatkan tahap kolesterol jahat dalam darah. Selain itu, lemak trans dalam kebanyakan makanan yang di proses juga mengandungi garam dan gula berlebihan. Seperti lemak tepu, pengambilan lemak trans boleh memudaratkan lagi penyakit kencing manis dan juga meninggikan risiko pembentukan batu karang.

Karbohidrat Ringkas

Kumpulan makanan ini menyebabkan paras gula dalam darah meningkat secara mendadak. Disamping itu, ia juga adalah antara penyebab peningkatan berat badan.

Contoh kumpulan karbohidrat ringkas ialah semua jenis gula (gula putih, gula merah dan gula batu), ais krim, susu pekat manis, buah-buahan dalam tin yang ditambah dengan sirap serta makanan dan minuman manis seperti air kordial dan kuih-muih.

Oleh itu, makanan mengandungi karbohidrat ringkas perlu dielakkan oleh pesakit diabetes.

Makanan Bergoreng

Pesakit kencing manis juga hendaklah mengurangkan pengambilan makanan bergoreng, terutama makanan yang digoreng menggunakan minyak terhidrogenasi. Ini kerana minyak tersebut cenderung untuk meningkatkan kadar kolesterol jahat dalam badan.

Minyak hidrogenasi (hydrogenation) ialah minyak yang terhasil daripada reaksi kimia selepas proses pengeluaran dan pengolahan produk minyak goreng.

Makanan Terbaik Untuk Pesakit Kencing Manis

Sarapan Sihat Pagi Ahad

Karbohidrat

Karbohidrat adalah sumber tenaga dimana unsur ini biasanya terdapat di dalam makanan mengandungi kanji dan gula. Perlu diketahui bahawa karbohidrat adalah komponen utama yang mempengaruhi paras gula dalam darah. Oleh itu, jumlah dan jenis karbohidrat yang dimakan sangat perlu diambil perhatian.

Karbohidrat terbahagi kepada dua jenis, iaitu karbohidrat ringkas dan karbohidrat kompleks. Karbohidrat ringkas perlu dielakkan dalam makanan harian bagi pesakit kencing manis, manakala karbohidrat kompleks pula perlu dikawal pengambilannya.

Karbohidrat kompleks akan dicerna dan diserap secara perlahan ke dalam salur darah. Ia tidak menyebabkan peningkatan paras gula dalam darah secara mendadak. Namun, pengambilan makanan daripada kumpulan ini hendaklah secara berdikit mengikut waktu makan, bukan dimakan sekali gus dalam kuantiti yang banyak pada satu masa yang sama.

Contoh makanan mengandungi karbohidrat kompleks ialah:

 • Bijirin seperti nasi, roti, pasta dan mee.
 • Sayuran berkanji seperti lobak, ubi kentang, jagung dan labu.
 • Kekacang seperti kacang pis, kacang hijau dan kacang dal.
 • Susu seperti susu segar, susu rendah lemak dan yogurt asli rendah lemak.
 • Buah-buahan seperti epal, oren, pisang dan jambu batu.

Protein

Ada banyak sumber protein yang boleh diambil oleh pesakit kencing manis. Ini termasuklah daging lembu, ayam, ikan, makanan laut, kacang, keju, telur, kacang, dan tauhu.

Namun, pesakit kencing manis perlu memilih makanan yang mempunyai sumber protein rendah lemak seperti ikan, ayam tanpa kulit dan daging tanpa lemak.

Serat

Serat adalah sumber tumbuhan yang sukar untuk dihadam. Ia penting kerana dapat membantu melambatkan proses penyerapan glukosa ke dalam salur darah. Justeru, pesakit kencing manis digalakkan mengambil makanan manis bersama serat bagi menghalang kenaikan paras gula dalam darah secara mendadak.

Selain itu, serat dapat melambatkan pengosongan perut serta mengurangkan kenaikan paras gula dalam darah Serta menyebabkan anda berasa tidak lapar. Selain itu, kajian menunjukkan serat dapat membantu mengurangkan paras kolesterol jahat dalam darah.

Terdapat dua jenis serat, iaitu serat larut air (oat, kekacang, sayuran dan buahan) dan serat tidak larut air ( bijirin penuh dan beras perang).

Pemanis Tiruan

Pemanis tiruan adalah alternatif kepada gula. Ia memberi rasa manis, tetapi tiada kalori. Pemanis tiruan tidak akan meningkatkan paras gula dalam darah. Anda perlu merujuk kepada pegawai pemakanan bagi mendapatkan maklumat mengenai jumlah dan jenis pemanis tiruan yang boleh diambil pesakit kencing manis.

Berdasarkan fakta di atas, adalah jelas bahawa jumlah pengambilan karbohidrat perlu dititikberatkan (dititik-beratkan oleh pesakit kencing manis.

Ini kerana karbohidrat memainkan peranan penting mengawal paras gula dalam darah dan pengambilan setiap jenis makanan juga perlu diseimbangkan.

Selain itu, waktu makan yang tetap dan kuantiti makanan yang sedikit tetapi kerap perlu diamalkan pesakit kencing manis untuk membantu mengembalikan paras gula yang normal dalam darah.

Untuk membantu mengawal jumlah makanan yang diambil, pesakit kencing manis bolehlah mengamalkan pengambilan minyak zaitun setiap pagi.

Rujukan:
http://www.diabetes.org/food-and-fitness/food/what-can-i-eat/
https://www.diabetes.org.uk/guide-to-diabetes/enjoy-food/eating-with-diabetes/what-is-a-healthy-balanced-diet
https://www.webmd.com/diabetes/diabetic-food-list-best-worst-foods

Diet untuk Diabetes Mellitus

minyak zaitun extra virgin

Minyak zaitun bantu cegah penyakit kronik

Pemakanan sihat adalah kunci kesihatan yang baik. Pemahaman mengenai makanan sihat sangat penting untuk menjaga kesihatan. Pengetahuan mengenai lemak atau minyak sihat sangat penting untuk kesihatan kerana bukan semua lemak atau minyak tidak sihat.

Sejak 50 tahun lalu, kajian sains menunjukkan antara minyak yang sihat untuk kesihatan adalah minyak zaitun. Minyak zaitun berasal daripada buah zaitun (olea europaea) yang banyak digunakan dalam pemakanan dan juga kegunaan luar untuk disapu pada kulit.

Antara makanan sunah yang banyak diamalkan ialah minyak zaitun. Sejak 1,400 tahun lalu, Nabi Muhammad SAW menganjurkan penggunaan minyak zaitun kerana khasiatnya yang besar dikeluarkan dari pohon zaitun.

Allah SWT bersumpah dengan buah zaitun dan buah tin dalam surah at-Tin ayat satu menunjukkan buah zaitun adalah hebat dan mempunyai khasiat kesihatan yang sangat tinggi.

Firman Allah SWT dalam surah an-Nahl ayat 11: “Dia menumbuhkan bagi kamu dengan air hujan itu tanam-tanaman; zaitun, kurma, anggur dan segala macam buah-buahan. Sesungguhnya pada yang demikian itu benar-benar ada tanda (kekuasaan Allah) bagi kaum yang memikirkan.”

Diriwayatkan oleh Ibnu Umar ra, Rasulullah SAW bersabda: “Minumlah minyak zaitun dan berminyak dengannya kerana sesungguhnya ia adalah dari pohon yang diberkati.” (HR Al-Baihaqi & Ibnu Majah).

Kajian saintifik membuktikan khasiat minyak zaitun dan ia adalah bahan utama dalam makanan Mediterranean yang terbukti secara saintifik sangat menyihatkan.

Minyak zaitun mengandungi lemak mono tak tepu (MUFA) yang menyihatkan, di samping lemak tepu dan juga lemak poli tak tepu (PUFA) termasuk Omega 3 dan 6.

Minyak zaitun juga mengandungi bahan antioksidan iaitu hydroxy tyrosol, oleocanthal, squalene dan beta karotin. Ia juga mengandungi vitamin E tokoferol dan juga vitamin K.

Kajian sains menunjukkan penduduk di Mediterranean yang banyak mengambil minyak zaitun dalam pemakanan mereka mempunyai kadar sakit jantung yang jauh lebih rendah berbanding penduduk di Amerika Utara dan utara Eropah.

Kajian yang diterbitkan dalam jurnal perubatan Pharmacological Research 2007 berdasarkan kajian mendalam yang dijalankan oleh Prof Maria Covas di Sepanyol menunjukkan seseorang yang mengambil minyak zaitun secara kerap akan mempunyai risiko lebih rendah mendapat penyakit kardiovaskular iaitu penyakit jantung, darah tinggi, strok dan kolesterol tinggi.

Kajian ini juga menunjukkan pengambilan minyak zaitun secara kerap akan mengurangkan masalah keradangan dan disfungsi endothelium saluran darah koronari serta penyumbatan saluran darah (thrombosis).

Kajian lain yang dijalankan di National Institute of Health and Medical Research (INSERM) di Bordeaux, Perancis menunjukkan pengambilan minyak zaitun setiap hari mampu mencegah angin ahmar atau strok.

Kajian ini dilaporkan dalam jurnal perubatan Neurology pada 2011 yang menunjukkan seseorang yang mengambil minyak zaitun setiap hari mempunyai 41 peratus risiko lebih rendah mendapat strok berbanding seseorang yang tidak mengambil minyak zaitun.

Satu lagi kajian menarik menunjukkan pengambilan minyak zaitun setiap hari juga boleh mencegah kanser payudara. Sepasukan ahli sains dari Universitat Autonoma de Barcelona di Sepanyol melaporkannya pada 2010.

Pengkaji ini mendapati minyak zaitun mengurangkan aktiviti onkogen p21Ras, mencegah kerosakan DNA sel dan menggalakkan kematian sel kanser payudara secara spontan.

Kajian ini menunjukkan minyak jagung yang kaya dengan Omega 6 mempunyai kesan yang bertentangan dengan minyak zaitun. Oleh itu pengambilan minyak zaitun boleh kita amalkan sebagai suplemen harian untuk mencegah penyakit berbahaya.

Kajian oleh ahli sains Jepun yang diterbitkan dalam jurnal perubatan Medical Science Monitor pada 2004 menunjukkan pengambilan minyak zaitun oleh 28 pesakit yang mempunyai masalah kolesterol tinggi selama enam minggu membantu menurunkan paras kolesterol LDL dan meningkatkan kolesterol HDL.

Saintis berpendapat kesan ini kandungan asid oleic (MUFA), phenol dan vitamin E dalam minyak zaitun. Kajian diterbitkan dalam British Medical Journal pada 2012 menunjukkan menggoreng menggunakan minyak zaitun dan minyak bunga matahari tidak meningkatkan risiko mendapat penyakit jantung.

Kajian ini membabitkan 40,000 peserta yang dijalankan oleh University Madrid di Sepanyol. Walaupun menggoreng menggunakan minyak zaitun akan mengurangkan khasiatnya, ia tetap memberi manfaat dengan tidak meningkatkan risiko penyakit jantung.

Kajian khusus mengenai penyakit Alzheimer juga mendapati minyak zaitun boleh mencegah penyakit ini kerana kandungan bahan ‘oleocanthal’ didalamnya.

Bahan oleocanthal ini membantu mengeluarkan protein beta-amyloid yang tidak normal daripada otak seseorang. Kajian ini menunjukkan penyakit Alzheimer mempunyai kadar rendah dalam kalangan penduduk di kawasan Mediterranean berbanding wilayah lain di seluruh dunia. Kajian ini diterbitkan dalam jurnal perubatan Chemical Neuroscience pada 2013.

Pelbagai lagi kajian saintifik yang dijalankan di seluruh dunia menunjukkan penggunaan mi­nyak zaitun mengurangkan masalah kemurungan, menguatkan memori, bengkak pankreas akut (acute pancreatitis), penyakit hati akibat stres oksidatif dan penyakit bengkak usus (ulcerative colitis).

Kita boleh mengamalkan minyak zaitun dalam pemakanan seharian sebagai makanan kesihatan atau diambil sebagai suplemen harian untuk membantu mencegah pelbagai penyakit kronik. Niatkan pengambilan minyak zaitun ini sebagai mengikut sunah Rasulullah SAW mudah-mudahan kita mendapat keberkatan, insya-Allah.

Sumber : harian Metro , Ahad, 9 Ogos 2015

Aafiyat Menang Bersama !


Assalamualaikum semua!

Jimat duit minyak anda selama seminggu!

Olive House datang lagi dengan peraduan “Menang Bersama Aafiyat”.

Jom! Jom! Jom!
Rebut peluang ini untuk memenangi baucar petrol bernilai RM 50.00! Peraduan bermula dari 1hb Julai sehingga 31hb Julai 2018.

Senang & mudah untuk anda sertai!
Rujuk Terma & Syarat di :
https://www.facebook.com/notes/olive-house-headquarters-hq/terma-syarat-aafiyat-menang-bersama/1867203013336045/

Selamat mencuba! 
Tak cuba, takkan tahu.

#aafiyatlifestyle
#aafiyat2u
#olivehouse
#menangbersamaaafiyat
#syawal1439H
#peraduan
#contest

9 Fungsi Penting Protein Kepada Tubuh Anda

Protein adalah penting untuk kesihatan yang baik.

Sebenarnya nama itu berasal dari perkataan Yunani proteos, yang bermaksud “utama” atau “tempat pertama”.

Protein diperbuat daripada asid amino yang bergabung bersama untuk membentuk rantai panjang. Anda boleh memikirkan protein sebagai tali manik di mana setiap manik adalah asid amino.

Terdapat 20 asid amino yang membantu membentuk beribu-ribu protein yang berbeza dalam tubuh anda.

Protein kebanyakannya bekerja di dalam sel dan melakukan pelbagai pekerjaan.

Berikut adalah 9 fungsi penting protein dalam tubuh anda.

 

1.      Pertumbuhan dan Penjagaan

Tubuh anda memerlukan protein untuk pertumbuhan dan penjagaan tisu.

Namun, protein badan anda berada dalam keadaan perolehan yang berterusan.

Pada masa yang lain, ia memecahkan lebih banyak protein daripada yang boleh mencipta, dengan itu meningkatkan keperluan badan anda.

Ini berlaku dalam tempoh penyakit, semasa kehamilan dan ketika menyusu.

Orang yang pulih dari kecederaan atau pembedahan, orang dewasa dan atlet yang lebih tua memerlukan lebih banyak protein.

 

RINGKASAN

Protein diperlukan untuk pertumbuhan dan penyelenggaraan tisu. Keperluan protein badan anda bergantung pada tahap kesihatan dan tahap aktiviti anda.

 

2.      Menyebabkan Reaksi Biokimia

Enzim adalah protein yang membantu beribu-ribu tindak balas biokimia yang berlaku di dalam dan di luar sel anda.

Reka bentuk enzim membolehkan mereka menggabungkan dengan molekul lain di dalam substrat yang disebut sel, yang memangkinkan tindak balas yang penting untuk metabolisme anda (8).

Enzim juga berfungsi di luar sel, seperti enzim pencernaan seperti laktase dan sucrase, yang membantu mencerna gula.

Sesetengah enzim memerlukan molekul lain, seperti vitamin atau mineral, untuk reaksi berlaku.

Fungsi badan yang bergantung kepada enzim termasuk:

 • Pencernaan
 • Pengeluaran tenaga
 • Pembekuan darah
 • Penguncupan otot
 • Fungsi kurang atau tidak wajar enzim ini boleh mengakibatkan penyakit.

 

RINGKASAN

Enzim adalah protein yang membolehkan tindak balas kimia utama berlaku di dalam badan anda.

 

3.      Bertindak sebagai agen penghubung

Sesetengah protein adalah hormon, yang merupakan utusan kimia yang membantu komunikasi antara sel, tisu dan organ.
Mereka dibuat dan dirembes oleh tisu endokrin atau kelenjar dan kemudian diangkut dalam darah anda ke tisu sasaran atau organ mereka di mana mereka mengikat reseptor protein di permukaan sel.

Hormon boleh dikelompokkan kepada tiga kategori utama:

 • Protein dan peptida: Ini dibuat daripada rantai asid amino, antara beberapa hingga beberapa ratus.
 • Steroid: Ini diperbuat daripada kolesterol lemak. Hormon seks, testosteron dan estrogen, adalah berasaskan steroid.
 • Amines: Ini dibuat daripada asid amino individu tryptophan atau tirosin, yang membantu membuat hormon yang berkaitan dengan tidur dan metabolisme.

Protein dan polipeptida terdiri daripada kebanyakan hormon badan anda. Beberapa contoh termasuk:

 • Insulin: Isyarat pengambilan glukosa atau gula ke dalam sel.
 • Glukagon: Isyarat pecahan glukosa tersimpan dalam hati.
 • hGH (hormon pertumbuhan manusia): Merangsang pertumbuhan pelbagai tisu, termasuk tulang.
 • ADH (hormon antidiuretik): Isyarat buah pinggang untuk menyerap semula air.
 • ACTH (hormon adrenokortikotropik): Merangsang pembebasan kortisol, faktor utama dalam metabolisme.

RINGKASAN

Rantai asid amino pelbagai panjang membentuk protein dan peptida, yang membentuk beberapa hormon badan anda dan menghantar maklumat antara sel, tisu dan organ anda.

 

4.      Menyediakan Struktur

Sesetengah protein berserabut dan menyediakan sel dan tisu dengan ketahanan dan ketegaran. Protein ini termasuk keratin, kolagen dan elastin, yang membantu membentuk kerangka konektif struktur tertentu dalam badan anda.

Keratin adalah protein struktur yang terdapat dalam kulit, rambut dan kuku anda.

Kolagen adalah protein yang paling banyak dalam tubuh anda dan merupakan protein struktur tulang, tendon, ligamen dan kulit.

Elastin adalah beberapa ratus kali lebih fleksibel daripada kolagen. Keanjalan yang tinggi membolehkan banyak tisu di dalam badan anda untuk kembali ke bentuk asalnya selepas peregangan atau kontraksi, seperti rahim, paru-paru dan arteri anda.

RINGKASAN

Satu kelas protein yang dikenali sebagai protein berserabut menyediakan pelbagai bahagian badan anda dengan struktur, kekuatan dan keanjalan.

 

5.     Mengawal pH Badan

Protein memainkan peranan penting dalam mengawal kepekatan asid dan pangkal dalam darah dan cecair badan lain. Keseimbangan antara asid dan asas diukur menggunakan skala pH. Ia berkisar dari 0 hingga 14, dengan 0 yang paling berasid, 7 neutral dan 14 yang paling alkali.

Contoh nilai pH bahan-bahan biasa termasuk (18):

 • pH 2: Asid perut
 • pH 4: Jus tomato
 • pH 5: Kopi hitam
 • pH 7.4: darah manusia
 • pH 10: Susu magnesia
 • pH 12: Air sabun

Pelbagai sistem penyerapan membolehkan cecair badan anda untuk mengekalkan julat pH biasa.

PH yang tetap amat diperlukan, kerana sedikit perubahan dalam pH boleh membahayakan atau berpotensi membawa maut.

Satu cara badan anda mengawal pH adalah dengan protein. Contohnya ialah hemoglobin, protein yang membentuk sel darah merah.

Hemoglobin mengikat sejumlah kecil asid, membantu mengekalkan nilai pH normal darah anda.

Sistem penyangga lain dalam badan anda termasuk fosfat dan bikarbonat.

RINGKASAN

Protein berfungsi sebagai sistem ‘bufer’  membantu badan anda mengekalkan nilai pH yang betul dari darah dan cecair badan yang lain.

 

6.      Mengimbangi Bendalir Badan

Protein mengawal proses badan untuk mengekalkan keseimbangan cecair.

Albumin dan globulin adalah protein dalam darah anda yang membantu mengekalkan keseimbangan cecair badan anda dengan menarik dan mengekalkan air.

Jika anda tidak makan protein yang cukup, paras albumin dan globulin anda akhirnya berkurangan.

Oleh itu, protein-protein ini tidak boleh lagi menyimpan darah dalam saluran darah anda, dan cecair dipaksa ke dalam ruang di antara sel-sel anda.

Kerana cecair terus membina di ruang antara sel anda, bengkak atau edema berlaku, terutamanya di kawasan perut.

Ini adalah sejenis malnutrisi protein yang teruk yang dipanggil kwashiorkor yang berkembang apabila seseorang memakan cukup kalori tetapi tidak menggunakan protein yang cukup.

Kwashiorkor jarang berlaku di rantau-rantau yang maju di dunia dan sering berlaku di kawasan kelaparan.

RINGKASAN
Protein dalam darah anda mengekalkan keseimbangan cecair antara darah dan tisu sekitarnya.

 

7.      Bolsters Kesihatan Imun

Protein membantu membentuk imunoglobulin, atau antibodi, untuk melawan jangkitan.

Antibodi adalah protein dalam darah anda yang membantu melindungi tubuh anda daripada penceroboh yang berbahaya seperti bakteria dan virus.

Apabila penceroboh asing ini memasuki sel anda, badan anda menghasilkan antibodi yang menandakannya untuk penghapusan.

Tanpa antibodi ini, bakteria dan virus akan bebas untuk melipatgandakan dan mengatasi tubuh anda dengan penyakit yang menyebabkannya.

Setelah badan anda menghasilkan antibodi terhadap bakteria atau virus tertentu, sel-sel anda tidak akan lupa melupakannya.

Ini membolehkan antibodi bertindak balas dengan cepat pada masa akan datang sesebuah ejen penyakit tertentu menyerang tubuh anda.

Akibatnya, tubuh anda mengembangkan imuniti terhadap penyakit yang mana ia terdedah.

RINGKASAN
Protein membentuk antibodi untuk melindungi tubuh anda daripada penceroboh asing, seperti bakteria dan virus penyebab penyakit.

 

8.      Mengangkut dan menyimpan Nutrien

Protein mengangkut bahan ke seluruh aliran darah anda – ke dalam sel, keluar dari sel atau dalam sel.

Bahan yang diangkut oleh protein ini termasuk nutrien seperti vitamin atau mineral, gula darah, kolesterol dan oksigen.

Sebagai contoh, hemoglobin adalah protein yang membawa oksigen dari paru-paru anda ke tisu badan. Pengangkut glukosa (GLUT) memindahkan glukosa ke sel anda, sementara lipoprotein mengangkut kolesterol dan lemak lain dalam darah anda.

Pengangkut protein adalah khusus, bermakna mereka hanya akan mengikat bahan-bahan tertentu. Dalam erti kata lain, pengangkut protein yang bergerak glukosa tidak akan memindahkan kolesterol.

Protein juga mempunyai peranan penyimpanan. Ferritin adalah protein penyimpanan yang menyimpan besi.

Satu lagi protein penyimpanan ialah kasein, yang merupakan protein utama dalam susu yang membantu bayi bertambah.

RINGKASAN
Sesetengah protein mengangkut nutrien di seluruh badan anda, sementara yang lain menyimpannya.

 

9.      Memberi Tenaga

Protein boleh membekalkan badan anda dengan tenaga.

Protein mengandungi empat kalori setiap gram, jumlah tenaga yang sama yang disediakan oleh karbohidrat. Lemak membekalkan tenaga yang paling banyak, pada sembilan kalori setiap gram.

Walau bagaimanapun, perkara terakhir yang ingin digunakan oleh tubuh untuk tenaga ialah protein kerana nutrisi berharga ini digunakan secara meluas di seluruh badan anda.

Karbohidrat dan lemak adalah lebih sesuai untuk menyediakan tenaga, kerana badan anda mengekalkan rizab untuk digunakan sebagai bahan bakar. Selain itu, mereka dimetabolisme dengan lebih cekap berbanding protein.

Malah, protein membekalkan badan anda dengan sangat sedikit keperluan tenaga di bawah keadaan biasa.

Walau bagaimanapun, dalam keadaan berpuasa (18-48 jam tanpa pengambilan makanan), tubuh anda akan merosakkan otot rangka supaya asid amino dapat membekalkan tenaga kepada anda.

Tubuh anda juga menggunakan asid amino daripada otot rangka yang rosak jika stok karbohidrat rendah. Ini boleh berlaku selepas senaman menyeluruh atau jika anda tidak mengambil kalori yang cukup secara umum.

RINGKASAN
Protein boleh berfungsi sebagai sumber tenaga berharga tetapi hanya dalam keadaan puasa, latihan menyeluruh atau pengambilan kalori yang tidak mencukupi.

 

KESIMPULAN

Protein mempunyai banyak peranan dalam badan anda.

Ia membantu membaiki dan membina tisu badan anda, membolehkan reaksi metabolik berlaku dan menyelaraskan fungsi badan.

Di samping menyediakan badan anda dengan rangka kerja struktur, protein juga mengekalkan keseimbangan pH dan cecair yang sesuai.

Akhirnya, mereka mengekalkan sistem kekebalan tubuh anda yang kuat, pengangkutan dan menyimpan nutrien dan boleh bertindak sebagai sumber tenaga, jika diperlukan.

Secara kolektif, fungsi ini menjadikan protein salah satu nutrien yang paling penting untuk kesihatan anda.

Antara makanan yang mengandungi protin termasuklah telur ayam,ikan, buah-buahan, jus delima dan madu asli.

JANGAN DIMUSNAHKAN KEMERIAHAN SYAWAL

Syawal merupakan hari kita bergembira dan mengeratkan silaturrahim sesama insan.

Tempoh sebulan berpuasa merupakan latihan kepada umat islam dalam melatih diri menjaga pemakanan. Ini kerana pada siang hari, tubuh tidak menerima apa-apa makanan dan sistem badan akan menggunakan apa yang ada dalam tubuh seperti lemak yang tersimpan ditukarkan menjadi gula sebagai sumber tenaga kepada tubuh.

Ini juga merupakan tempoh pembersihan badan dan pembaikpulih sistem badan. Boleh dilihat perbezaan antara hari berpuasa dan hari pertama syawal di mana kebanyakan ummat enak menjamu selera dengan pelbagai juadah dan rasa. Jika dapat selang waktu dua jam tidak makan merupakan kehairanan kerana tidak putus kunjungan dan berkunjung ke rumah saudara mara dan sahabat handai.

Namun, akan hadir satu fenomena seawal hari ke 3 atau mungkin awal lagi kepada mereka yang mempunyai sakit-sakit sebelum ini seperti kencing manis, darah tinggi dan gout. Ini tidak lain tidak bukan majoritinya disebabkan oleh pemakanan semasa Aidilfitri.

Bagi mereka yang sedang menghadapai 3 gejala di atas, makanan manis bergula amatlah sensitif. Ditambah pula dengan karbohidrat ringkas seperti nasi putih, minuman manis dan kuih muih. Kerana bahan-bahan ini akan cepat bertukar kepada gula di dalam darah dan akan menyebabkan ‘sugar spike’. Ini bermakna kandungan gula dalam darah meningkat dengan mendadak. Ini akan menyebabkan sistem cuba menghasilkan sebanyak mungkin insulan tetapi bukan pada kapasiti yang mampu dan mungkin sebaliknya. Kesannya akan tinggallah gula tersebut di dalam darah yang akhirnya akan ditukar menjadi lemak yang melekat pada dinding salur darah dan abdomen lain. Situasi ini juga memberi kesan kepada kadar tekanan darah yang akan menyaksikan mereka yang ada masalah dengan tekanan darah tinggi akan mengalami masalah tekanan darah naik secara tiba-tiba.

Kemudian bermulalah episod mencari ubat, amalan ziarah ke rumah rakan dan taulan dibatalkan kerana mahu ke klinik mendapatkan rawatan dan ada juga yang mungkin akan tidur baring sahaja di rumah.

Bukanlah kita tidak boleh bergembira meraikan kedatangan Syawal malah ianya wajib diraikan kerana senagai tanda kemenangan mengharungi Ramadhan. Bagi mereka yang sudah sedia ada sesuatu penyakit, perlulah berpantang dan ambil langkah perlindungan.

Cuba elakkan atau minimumkan pengambilan makanan daging, nasi, mee, kuih muih dan air manis secara berlebihan. Cukuplah sekadar merasa untuk menyantuni tetamu atau tuan rumah. Dalam masa yang sama perbanyakkan minum air masak, penuhkan perut dengan buah-buahan dan mengambil makanan yang tinggi nilai Antioksidan seperti minyak zaitun extra virgin. Ianya dapat membantu menyingkirkan radikal bebas dan menghindari tekanan oksidatif.

Selain dari itu, ambil minuman yang boleh memepercepatkan pencernaan seperti cuka buah teen dan juga jus delima untuk meningkatkan kadar metabolisme badan.

Justeru, bagi mereka yang tiada masalah kesihatan, jangan kita jadikan ianya alasan untuk tidak berwaspada dalam menjamu selera. Tindakan hari ini sangat menentukan kesihatan kita pada masa akan datang.

“Bersederhanalah dalam menjamu selera”

Salam Aidilfitri, Maaf Zahir & Batin

Hj. Firdaus | 2 syawal 1439h

10well_askwell-tmagArticle

Obese Dan Bersenam. Dimana Harus Saya Bermula?

Soalan dari pembaca yang berumur 45 tahun, sedikit obese, bermasalah diabetes, kolestrol tinggi, ingin melakukan senaman berjogging.

Apa nasihat doktor?

Saya menasihatkan agar saudara memulakan dengan senaman berjalan kaki dulu. Berjalan adalah lebih mudah tetapi sangat bermanfaat. Ia boleh membantu saudara mengurangkan berat badan, mengurangkan tahap kolesterol, menguatkan tulang, mengurangkan tekanan darah dan merendahkan kandungan gula dalam darah.

Beberapa kajian telah menunjukkan bahawa berjalan dan aktiviti fizikal ringan yang lain boleh meningkatkan daya ingatan dan menghindari penyakit nyanyuk.

Jalan Kaki Landasan Keretapi 795x447

Apa yang saudara perlukan adalah sepadang kasut sukan yang sesuai. Mulakan dengan berjalan selama kira-kira 10-15 minit pada satu masa.

Dari masa ke masa, saudara boleh meningkatkan masa dan jarak berjalan selama 30 min tanpa rasa semput dan sakit kaki. Lakukan senaman ini beberapa hari dalam seminggu.

Kemudian apabila saudara sudah terbiasa dengan senanam ini, barulah memulakan senaman berjogging untuk jarak dan masa yang pendek dulu, dan kemudian menambah masa dan jarak secara perlahan-lahan.

Ini bagi mengelakkan jantung saudara dari mengalami penyakit serangan jantung secara tiba-tiba.

Dari pengalaman saya, ramai lelaki yang terus memulakan senaman berjogging atau bermain bola atau futsal, setelah bertahun-tahun tidak melakukan sebarang senaman. Ada yang pengsan dan ada yang tidak dapat diselamatkan.

Wallahu a’lam.

Credit Blog : aafiyatlifestyle.com

superfooddd

Kekal bertenaga dengan ‘Super food’ di bulan Ramadan

Bukan mudah kekal bertenaga dan ceria sepanjang hari apatah lagi bagi mereka yang berpuasa pada bulan Ramadan.

Image result for quran superfood

Makanan “super food” yang juga makanan sunah yang boleh membekalkan keperluan nutrisi mencukupi sepanjang hari sekali gus membantu anda menjalankan ibadah puasa secara sihat.

1. Kurma

Salah satu buah yang banyak disebut di dalam Al-Quran. Buah ini kaya dengan tenaga, serat, zat besi, vitamin dan mineral.
Buah ini boleh dipelbagaikan dengan menjadikannya susu kurma, chutney kurma, pencuci mulut atau dimakan bersama salad.

2. Minyak zaitun

Pakar diet dan nutrisi sering bercakap mengenai kebaikannya untuk kesihatan kardio, anti-oksidan dan anti-radang.

Minyak zaitun boleh dicicah dengan roti atau digaul dengan salad. Ia lebih ringan elok digunakan untuk membakar kek.
Buah zaitun juga boleh digunakan dalam salad atau bahan dalam kek, roti, mufin dan pai.

3. Barli

Tahukah anda, barli adalah 1 daripada 5 makanan paling berkhasiat di dunia? Kajian menunjukkan barli kaya dengan kandungan serat larut. Ia membersihkan saluran arteri dan mengekalkan kesihatannya. Barli mempunyai kadar glisemik rendah menjadikan anda kenyang lebih lama.

Barli boleh digunakan dalam sup, bubur atau minuman. Tepung barli juga boleh digunakan dalam membuat kek dan roti.

4. Madu

Anti-radang, pencetus imunisasi, pembekal tenaga antara yang boleh dikaitkan dengan madu.

Madu digunakan sebagai pemanis dalam minuman dan makanan. Madu asli lebih pekat dan berkrim mempunyai kadar glisemik yang rendah. Campurkan dengan serbuk kayu manis untuk perasa yang lebih menarik.

5. Anggur dan kismis

Anggur mempunyai resveratrol, sejenis anti-oksidan yang melindungi tubuh daripada kerosakan tisu. Biji anggur kaya dengan flavonoid yang merendahkan risiko pembentukan lemak di dalam saluran darah ke jantung.

Makan sahaja buah anggur atau diperap dan dijadikan jus untuk diminum semasa “moreh”. Ia juga sesuai ditambah dalam salad atau pencuci mulut. Buah kismis dengan kekacang adalah snek sihat selepas solat tarawih.

olive-house-green-tea-teh-daun-zaitun

Teh Herba Campuran dengan Daun Zaitun & Hawthorn Olive House

Manfaat Dan Kelebihan Teh Zaitun

1) Daun Zaitun (Olive Leaf) Mengandungi kompaun Polyphenol – Oleuropein, hydrotyrosol, oleocanthal
♥ Menghalang pengoksidaan kolesterol LDL (Kolestrol tidak baik)
♥ mempunyai kesan anti-penuaan, anti-kulat, anti-inflamasi, antibiotik dan merangsang sistem imun
♥ Mengurangkan tekanan darah tinggi
♥ Bersifat pelindung daripada kerosakan oksidatif dan menghalang pembentukan sel mutasi
♥ Melindungi daripada penyakit neurodegenerative
♥ Mengurangkan diabetes
♥ Mengurangkan arthritis
♥ Merawat virus, bakteria, jangkitan influenza,selesema biasa, meningitis, Epstein-Barr Virus (EBV), encephalitis, herpes, kayap, HIV / ARC / AIDS, dan hepatitis B).
♥ Merawat radang paru-paru; keletihan kronik: batuk kering (TB); gonorea; demam; malaria; denggi; “Keracunan darah” (jangkitan bakteria dalam aliran darah); cirit-birit yang teruk; dan jangkitan dalam gigi, telinga, dan saluran kencing dan jangkitan selepas pembedahan

2) Hawthorn (Crataegus sp)
♥ Digunakan dalam merawat masalah kesihatan yang berkaitan dengan jantung dan saluran darah
♥ Meningkatkan jumlah darah yang dipam keluar dari jantung semasa kontraksi
♥ Proantocyanidin merendahkan tekanan darah kerana merendahkan pengumpulan lemak dalam hati dan injap jantung

3) Juniper Fruits
♥ Digunakan untuk masalah pencernaan termasuk sakit perut, gas usus (perut kembung), pedih hulu hati, kembung, dan hilang selera makan, serta jangkitan (GI) gastrousus dan cacing usus. Ia juga digunakan untuk jangkitan saluran kencing (UTI) dan buah pinggang dan batu karang. Kegunaan lain termasuk merawat gigitan ular, diabetes, dan kanser

4) Cinammon Bark
♥ Membantu mengawal tahap gula dalam darah
♥ Membantu merendahkan paras ‘triglycerides’( lemak dalam darah)
♥ Membantu mengurangkan tahap kolesterol LDL(kolesterol tidak baik)
♥ Membantu menurunkan dan mengawal berat badan
♥ Mempunyai ciri-ciri anti-bakteria dan anti-radang

5) Lavander Flower Dan Marigold Flower
♥ Bertindak sebagai ajen aromatic, mengurangkan tekanan dan menyamankan
♥ Mengurangkan insomnia (menyenangkan untuk tidur)
♥ Meningkatkan sistem imun.

CIRI ISTIMEWA
✔ Diimport dari luar negara, Istanbul turki
✔ Pengeksport ialah Aksuvital yang sangat terkenal dengan pengedaran produk berkonsepkan semulajadi.
✔ Satu-satunya teh daun buah zaitun dengan tambahan khasiat beberapa beri dan serbuk kayu manis Ceylon yang boleh didapati di pasaran Malaysia
✔ Mengandungi dua kali ganda kandungan antioksida daripada teh hijau, dan 400 peratus lebih tinggi daripada Vitamin C.

 

Arkib

Kategori

Subscribe to Blog via Email

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts and promotions by email.

© - MRozie Holdings Sdn Bhd. Hakcipta Terpelihara.